Lotus çiçeği ve kökü; düşük kalorilidir ve yüksek miktarda lif ve besleyici maddeler nedeniyle kilo yönetimine yardımcı olur. Tüm besin maddelerini sağlar ve aşırı yeme alışkanlıklarını azaltan ve obeziteyi yöneten doygunluk hissini uzatır.
Kuzey Amerika, Avupa ve Asya’da yaygın olarak yetiştirilen lotus çiçeğinin Nymphaea ve Nuphar cinsleri tüketilir. Akışı olmayan göl ve göletlerde yetişen lotus çiçeğinin kökü su altında bulunur. Yaprak ve çiçekleri suyun üstüne çıkar. Beyaz, sarı ve pembe renkleri olan lotus çiçeği, eski çağlardan beri çay olarak tüketilir. Lotus çiçeğinin bağışıklık sistemine de oldukça faydalı olduğu söylenmektedir.
Aynı zamanda A vitamini bakımından yüksektir. Lotus çiçeği, cildi, göz ve saç sağlığını destekleyen mükemmel bir A Vitamini kaynağıdır. A vitamininin antioksidan aktiviteleri; göz ile ilgili sorunları ve makula dejenerasyonunu önler, iyileşme sürecini hızlandırır, iltihaplanmayı ve cilt rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcıdır. Aynı zamanda sıkılaştırıcı etkisi olduğu söylenebilir. Cilt gerginleştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Kırışıklıkların azalmasına destek olur ve cildin esnekliğini kaybetmesini destekler. Kozmetik ve dermo kozmetik alanlarında bu etkilerinden dolayı sıklıkla kullanılmaktadır. Böylece içeriğinde ayrıca E ve C vitamini barındıran lotus çiçeği cilde oldukça fayda sağlayabilir. Özellikle yoğun derecede muazzam bir antioksidan etkisine sahiptir. Aynı zamanda kokusu ile de sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir.